Yağ Filtresi Nedir? Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir?
Yağ filtresi, motor yağının kullanılması sırasında motor hareketleri sonucu oluşan metal parçacıkları ve tortuların süzülmesini sağlayarak motor yağını temizleyen filtredir. Modeline göre farklılıklar gösterse de standart bir yağ filtresi tek yönlü çekvalf, üst flanş, conta, bypass vanası, gövde, filtre elementi ve yay olmak üzere yedi farklı bölümden meydana gelir. Motor yağının kirlenmesi durumunda yağ sürtünme azaltıcı etkisini kaybedebilir. Eğer yağın sürtünme azaltıcı etkisi olmazsa hassas motor parçaları sürtünerek zarar görür. Bu sebeple motor yağının süzülmüş ve temizlenmiş olması gerekir, bunun için yağ filtresi önemi çok büyüktür. Çünkü araçlarda bu görevi üstlenen parça yağ filtresidir. Silindir bir forma sahip olan yağ filtreleri motorun çalışması sırasında kesintisiz bir şekilde motor yağını süzer.
Yağ Filtresi Nerede Bulunur?
Yüksek basınca ve püskürtmeye karşı dayanıklı olan yağ filtreleri genellikle kolay takılıp çıkarılabilen tasarımlara sahiptir. Farklı marka araçlar ve hatta aynı marka araçların farklı modelleri için çeşitli boyut ve özelliklerde olabilen yağ filtrelerinin bulunduğu yer de araçtan araca farklılık gösterebilir. Motorun ön kısmında, yan kısmında ya da arka kısmında olabilir. Filtreler her araçta standart bir konumda olmadığından aracınızın kullanım kılavuzunu inceleyerek yağ filtrenizin aracın neresinde konumlandırıldığını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Dış görünüşleri genellikle silindir şeklindedir ve rengi çoğunlukla mavi ya da siyahtır. Yağ filtresi değişimi yapmanız gerektiğinde kullanım kılavuzunda bakmanız gereken yeri öğrendikten sonra yağ filtresini dış görünüşünden bulabilirsiniz.
Yağ Filtresinin İşlevi Nedir?
Yağ filtresi işlevi motorun içerisine koyulan motor yağını süzerek yağın temiz kalmasını ve motor parçalarına herhangi bir zarar vermeden uzun süre kullanılabilmesini sağlamaktır. Aracınızı çalıştırdığınız sırada motor hareketlerinden kaynaklı olarak bir sürtünme kuvveti ortaya çıkar. Bu sürtünme kuvvetinin etkisiyle birlikte motor parçaları birbirine sürterek zarar verir ve böylece aracınızın motoru hasar alabilir ve motorun kullanım ömrü kısalır. Sürtünmeyi engellemek için motor yağı kullanılır. Ancak motor yağları motorun içerisinde yanan yakıtın yarattığı kurum ve diğer kirlerden dolayı zamanla kirlenir. Kirlenen yağ yağ filtresine gönderilerek içindeki atıklar ve istenmeyen maddeler ayrıştırılarak temizlenir. Temizlenen yağ tekrar motorun içine gönderilir ve böylece motor yağı uzun süre sorunsuzca kullanılabilir.
Yağ Filtresi Nasıl Çalışır?
Yağ filtresi diğer filtrelerle neredeyse aynı şekilde çalışır. Filtrenin yüzeyinde bulunan mikro gözenekler sayesinde motora gönderilecek olan yağın içerisindeki istenmeyen maddeler süzülür. Bu maddeler çok küçük boyutlarda olabileceği için filtrenin gözenekleri bu maddeleri yüzeyde tutabilecek kadar küçük olmalıdır. Aksi takdirde filtrenin gözeneklerinden geçen küçük atıklar tekrar yağa karışabilir ve bu durumda yağ filtresi görevini yerine getirememiş olur. Motordan gelen kirli yağ filtrede süzülüp tekrar motora gönderildiği için bu işlemin uygun bir basınç kuvvetiyle yapılması gerekir. Filtreleme işlemi bazı araçlarda tek aşamada yapılırken bazı araçlar için tek aşamalı filtreleme yetersiz kalabilir, bu araçlarda birkaç aşamalı filtreleme yapılması gerekir. Bu durum araçların marka ve modeline göre değişkenlik gösterir.
Yağ Filtresi Çeşitleri Nelerdir?
Günümüz motor teknolojisinde araçlarda iki çeşit yağ filtresi kullanılır. Bunlardan ilki atom yağ filtresi ismi de verilen vidalı tip filtrelerdir. Sıklıkla kullanılan bu filtre tipi direkt olarak motorun gövdesine takılır. Dışı demir kaplı olduğu için oldukça sağlamdırlar ve değişim yapılırken içlerine istenmeyen bir madde kaçma ihtimali de oldukça düşüktür. Arasında bulunan oring isimli madde sayesinde yağ sızdırmazlar. Diğer filtre çeşidi ise yağ filtre elemanıdır. Bu filtre kağıt filtre olarak da adlandırılır. Kağıt filtreler sızdırmaya dayanıklı malzemeden üretilerek motorla ya da yağ pompasıyla birleşik şekilde bulunan kapsüllerin içine koyulur. Metal bir aksamı olmadığı için maliyeti de daha düşüktür, bu sebeple yeni nesil araçlarda sıklıkla kullanılır.
Yağ Filtresi Ne Zaman Değiştirilir?
Yağ filtresinin değişim süreleri aracınızın modeline, motor tipine, aracın kullanıldığı koşullar ve benzeri birden çok etkene bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle motor yağı ile birlikte yılda bir değiştirilmelidir. Eğer bir yıl dolmadan aracınız 10-15 bin kilometreye ulaşmış ve aracınızın periyodik bakım zamanı gelmişse bu periyodik bakımlarda aracınızın yağ filtresini de değiştirmeniz gerekir. Motor yağınız ne kadar yeni ve kaliteli olursa olsun eğer aracınızın yağ filtresini değiştirmeniz gerektiği halde değiştirmesiyseniz motor yağından istediğiniz verimi alamazsınız. Çünkü eski yağ filtrenizde kalan atık materyaller yeni yağın içerisine karışarak onun yağısını bozacak ve performansını düşürecektir. Yağ filtresi değişimi sırasında aracınızın sağlığı için orijinal yedek parça önemi oldukça büyüktür.
Tıkalı Yağ Filtresinin Belirtileri Nelerdir?
Motorun çalışması sırasında motor içerisine giren havadaki toz ve diğer partiküller yakıtın yanmasıyla ortaya çıkan dumanla birleşerek yağın içerisinde kurum oluşturur. Bu atıklar yağ motor yağı içerisinde biriktikçe yağ filtresi motor yağının kirlenme oranına göre kirlenip tıkanabilir ve bunun sonucunda yağ filtresi arızası oluşabilir. Yağ filtresi tıkandığında yeterli miktarda temiz yağ pistonlara gönderilemez ve piston, segman ve blok yüzeylerinde aşınmalar olmaya başlar. Eğer aracınız yeni nesil bir araç ise motor yağ basıncının düşük olduğuna dair bir uyarı verir. Bu uyarıyı gördüğünüzde aracı durdurmalı ve sonrasında servise götürmelisiniz. Aksi takdirde motor aksamlarında yeterli temiz yağ devir daimi olmadığı için aracınız büyük hasarlar görebilir.
Yağ Filtresinin Fiyatı Ne Kadar?
Aracınızın markasına ve modeline bağlı olarak farklı yağ filtreleri tercih etmeniz gerekebilir. Çeşitli markaların üretimini yaptığı yağ filtrelerinin fiyatları yağ filtresinin üretici markasına, modeline, tasarımına ve boyutlarına göre farklılık gösterebilir. Detaylı fiyat bilgisi için ihtiyacınız olan modelleri inceleyebilirsiniz. Yağ filtresi fiyatları filtre satın alan kullanıcılar için oldukça önemli olsa da daha uygun fiyatlı olduğu için orijinal olmayan yedek parçalara yönelmemek gerekir. Çünkü daha ekonomik olduğu için yapılan bu seçimler motorunuza ve aracınızın iç aksamına ciddi zararlar vererek sizi çok daha büyük maddi yüklerin altına sokabilir. Bu nedenle orijinal olmayan yedek parça almak yerine her bütçeye uygun farklı model seçenekleri arasından Isuzu yağ filtresi satın alarak orijinal yedek parça kullanabilirsiniz.
Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur?
"Yağ filtresi ne zaman biter?” sorusu ile birlikte en çok merak edilen konulardan biri de yağ filtresinin değiştirilmediği durumlarda neler olabileceğidir. Değiştirilmesi gerektiği halde değiştirilmeyen yağ filtreleri aracınızın motoruna ve diğer iç aksamına ciddi zararlar verebilir. Motor yağı ile birlikte yağ filtresi de değiştirilmediği takdirde yağ filtresinde kalan eski atıklar ve tortular yeni ve temiz yağın içerisine karışarak yeni yağın da kirlenmesine sebep olur. Bu durumda yağ motoru yeterince besleyemez ve sürtünme kuvvetini engelleyemez. Aracınızın en hayati parçalarından biri olan motorda meydana gelebilecek ciddi hasarlar sonucu sürüş güvenliği de tehlike altına girer. Ayrıca aracınızda performans kayıpları yaşanabilir ve aracınızın motor ömrü kısalabilir.
Neden Orijinal Yedek Parça Tercih Edilmelidir?
Yağ filtrelerin aracınızın motorundan gelen kirli yağın içerisinde zamanla oluşan kurum ve tortu gibi istenmeyen maddelerin süzülerek temizlenmesini ve temiz yağın tekrar motora gönderilmesini sağlayan filtrelerdir. Motorun düzgün çalışması ve kullanım ömrünün uzun olması açısından çok büyük öneme sahiptir. Aracınızın motorunun aracın hayati parçalarından biri olduğu düşünüldüğünde motor için bu kadar önemli olan bir parçanın değişimi sırasında orijinal yedek parça tercih etmeniz gerekir. Daha düşük maliyetli olduğu için tercih edilen ve orijinal olmayan yedek parçalar zamanla motorunuza zarar vererek aracınızda çok daha maliyetli hasarlar oluşmasına ve motorunuzun kullanım ömrünün azalmasına sebep olabilir.