ant parça

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?


Biten ya da bozulan aküler, fonksiyonlarını yerine getiremeyerek, araç motorunun ve otomobilin elektrikle çalışan diğer sistemlerinin performansını azaltır ya da çalışmasını durdurur.

 Aküler, otomobil için gerekli elektrik enerjisini, depoladığı kimyasal enerjiyi dönüştürerek üretir. Temel işlevi araç motorunu çalıştırmak olan akünün ateşleme ve aydınlatma gibi görevleri bulunur.

 Motorun sağladığı enerjiyi, akü için elektrik akımına dönüştüren alternatör, motorun çalışmasıyla aküyü şarj etmeye başlar ve otomobilin elektrik sistemleri için enerji sağlar. Akünün çalışmadığı gözlemlendiğinde, öncelikli kontrol edilmesi gereken parça alternatördür.

 Otomobil içerisindeki elektrikli aksamların veya farların açık kalması, elektrik tesisatının arızalanması, motorun aküyü şarj edememesi gibi problemler nedeniyle akünün bitmesi muhtemeldir.

 Aküde üretim kaynaklı arızaların yanı sıra, motorun sık çalıştırılması, ilave donanımların bağlantı hataları sonucu oluşan elektrik kaçakları gibi kullanım kaynaklı arızalar da oluşabilir.

 Biten akünün orijinal yedeğiyle değiştirililmesi, bozuk akünün ise tamiri gerekir.

 

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akü bittiğinde motor ve otomobilde elektrik enerjisine ihtiyaç duyan hiçbir sistem çalışmaz, marş basmaz ve araç hareket kabiliyetini yitirir.

 

Akünün bitmeye başladığı farların sönükleşmesinden, kontrol panelinde bulunan akü göstergesinin sürekli yanmasından, motor marşının yavaşlamasından ve cızırtı şeklinde ses çıkarmasından, pil kutusunun şişmesi ve pilin kokmasından anlaşılır.

 

Bütün bu göstergeler, otomobilinizin aküsünü en kısa sürede yedek parçacınızdan temin edeceğiniz yeni ve orijinal bir akü ile değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

 

Akü Bittiğinde Araba Nasıl Çalıştırılır?

Akü, tükenmeye yakın bazı sinyaller vererek sizi uyarır. Tamamen bitip, motoru çalıştırma işlevini yitirdiğinde ise yolda kalmamak için aracınızı küçük müdahalelerle çalıştırabilirsiniz.

 

Aküsü biten otomobilinizi aküsü dolu bir araç yardımıyla çalıştırmanız mümkün. Bunun için ilk adım, rolantide çalışır durumda olan destek alacağınız aracı aküsü biten otomobilinize yaklaştırmaktır. Sonrasında akü takviye kablosu kullanarak, kablonun kırmızı ucunu boş akünün “+” kutpuna, diğer ucunu dolu akünün “+” kutpuna bağlamanız gerekir. Ardından kablonun siyah ucunun bir tarafı dolu, bir tarafı boş akünün “-“ kutpuna bağlanır. Son olarak aracınızı çalıştırıp takviye kablosunu önce “-“ sonra “+” kutuplardan çıkarabilirsiniz.

 

Akü transferinin mümkün olmadığı durumlarda, aküsü biten aracı çalıştırmak için vurdurma tekniği denenebilir. Bunun için kontaktı yarım çevirip vitesi bire almanız ve debriyaja basmanız gerekir. Bu işlemle aynı anda arabayı ittirerek hareket ettirirken ayağınızı debriyajdan yavaşça çekmeniz halinde otomobiliniz çalışmaya başlar.

 

Zayıf Akünün Zararları Nelerdir?

Motoru ve aracın elektrik enerjisine ihtiyaç duyan tüm sistem ve aksamlarını çalıştıran akü zayıf düştüğünde görevini yeterli seviyede yerine getiremez.

 

Zayıf akü otomobilin çekiş gücünü düşürür. Akü zayıfladığında araç şarj dinamosunu çevirerek aküyü şarj etmek için normalden fazla enerji harcar. Far ışıkları sönük yanar, aracı çalıştırabilmek için marşı birden fazla kez çevirmeniz gerekir.

 

Durduk Yere Akü Bitmesi - Akü Neden Biter?

Akünün durduk yere bitmesi teknik sebeplerle olabileceği gibi kullanma hataları kaynaklı da olabilir.

 

Klima ve radyo gibi enerji tüketen elektronik parçaların sürekli çalıştırılması, farların açık kalması, sık dur kalk yapılması gibi nedenlerle akü beklenmedik zamanlarda bitebilir.

 

Akü kablolarının aşınması veya gevşemesi de akünün bitmesine neden olabilir. Araç içi elektrik tesisatının arızalanması, alternatörün işlevini yerine getirememesi gibi durumlarda da akü biter.

 

Mevsimsel şartlar da akünün aniden bitmesine neden olabilir. Özellikle sert kış şartlarında akü boşalabilir veya donabilir.

 

Akünün Zayıfladığı Nasıl Anlaşılır?

Akü zayıfladığında aracınızın elektrik sistemleri ve donanımlarının performansı belirgin ölçüde düşer.

 

Zayıf akü belirtileri arasında marş motorunun sağlıklı çalışmaması, aracın aniden durması, farların, araç içi lambaların, sinyal lambalarının ve fren lambasının düşük seviyede yanması gösterilebilir.

 

Akünün Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Akünün bozuk olup olmadığını aküyü fiziksel olarak gözlemleyerek anlayabileceğiniz gibi otomobilinizdeki elektronik parçaların performansını kontrol ederek de saptayabilirsiniz.

 

Akünün aşırı ısınması, akü kapağının alt bölümlerinde oluşan kararma, asitli su seviyesindeki düşüş ve renk değişikliği akünün bozuk olduğunu gösterebilir.

 

Marşa basıldığında aracın çalışmaması ya da çalışmakta zorlanması, far ışıklarının sönük yanması gibi işaretler de yine bozuk akü kaynaklıdır.

 

Akünün Şarj Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

Akü şarj arızası avometre ya da voltmetre yardımıyla yapılan manuel voltaj ölçümü ile tespit edilebilir. Böylece akünün şarj tutup tutmadığı, akü dinamosunun çalışıp çalışmadığı anlaşılabilir.

 

Akü Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araçta akünün bittiğini nasıl anlarız, sorusuna en temel yanıt, akü bittiğinde aracın çalışmayacağıdır. Ateşleme işlemi gerçekleşemeyeceğinden motoru çalıştırmak mümkün değildir.

 

Akünün ömrü bittiğinde enerji sağlayamaz. Araç içi aydınlatma sistemleri, farlar, sinyal lambaları çalışmaz. Radyo, klima gibi donanımlar çalışmayı durdurur.

 

Yeni Bir Akünün Ömrü Kaç Yıldır?

Akü kullanım ömrü ortalama beş yıldır ve bu süre tamamlandığında biter. Orijinal olmayan bir akü de aracınız için gerekli performansı gösteremez, ömrü kısadır.

 

Kullanılan akünün aracınızla uyumlu olup olmadığı da ömrünü etkiler. Güvenilir bir yedek parça satıcısı aracılığıyla otomobilinize en uygun aküyü belirlemeniz önemlidir.

 

Aküsü Biten Otomatik Araba Nasıl Çalışır?

Aküsü biten otomatik arabaları çalıştırabilmenin yolu, aküsü dolu başka bir araç yardımıyla boş aküyü şarj etmektir. Bu işlemi akü takviye kablosu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

 

Otomatik arabada akü biterse vurdurma tekniği uygulanamayacağından otomobilinizin aküsü tükendiğinde takviye kablosu bulunmuyorsa, aracı hareket ettirebilmek için tek çözüm aküyü orijinal yedeğiyle değiştirmektir.

 

Isuzu akü çeşitleri arasından aracınıza en uygun modeli seçebilir ve uzman teknisyenler aracılığıyla akünüzün değişimini sağlayabilirsiniz.

 

Aküden Kaynaklı Arızalar Nelerdir?

Aküden kaynaklı arızalar arasında fabrikasyon ve uyumluluk hataları öne çıkar. Örneğin ısuzu dmax akü yine Isuzu markasının ilgili modeline tam uyumludur. Muadili ANT eşdeğerleri dışındaki bir akünün bu araçla uyum sağlamaması olasıdır.

 

Akü arızası kullanım kaynaklı olabilir. Aşırı şarj nedeniyle akü zarar görebilir,  ısınma sebebiyle asitli su seviyesi düşen akü bozulabilir.

 

Akünün uzun süre çalıştırılmaması sonucu sülfatlaşma gerçekleşebilir, elektrolitler yoğunlaşabilir.

 

Güvenliğiniz ve konforlu bir seyahat için otomobilinizin aküsünün sağlıklı çalışması önemlidir. Düzenli bakım yapılmaması sonucunda aracınızda aküden kaynaklı arızalar ortaya çıkabilir. Otomobilinizin motoru çalışmaz, hareket kabiliyetini kaybeder.