ant parça

Direksiyon Kutusu


Direksiyon Kutusu Nedir?

Direksiyon sistemi, amacı ön tekerlekleri yönlendirerek sürücünün aracı zahmetsizce yönlendirmesini mümkün kılan bir dizi mekanizmadır. Direksiyon kutusu ise sürücünün aracın yörüngesini kolayca kontrol etmesini sağlar. Direksiyon kutusuyla ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

 

Direksiyon Kutusu Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?

Arabanızın direksiyonunun nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Neden direksiyon simidinin hafif bir hareketi, tekerlekleri sizin karar verdiğiniz yörüngede gitmeleri için döndürebiliyor? Arabanın direksiyonu, sürücünün direksiyon simidinde yaptığı hareketleri ön tekerleklere iletmek için birlikte çalışan tüm unsurlardır.

 

Direksiyon kutuları, direksiyonda verdiğiniz dönüşlere bağlı olarak tekerleklerin dönüşünü derecelendirir. Ayrıca direksiyon kutusu, yoldaki engebelerden kaynaklanan tekerlek hareketlerinin direksiyon simidine iletilmesini engeller. Bu, geri döndürülemez yönlendirme olarak bilinir. Volan hareketlerinin tekerleklere iletilmesine izin verir, ancak tersi mümkün değildir. Volan ise motordan iletilen devinimi bir düzeneğe aktaran, büyük silindirik dişlidir. Kısacası motorun dengesini mümkün kılar.

 

Direksiyon kutusu arızası durumunda sürücü ve yolcu güvenliği riske girmektedir. Bundan dolayı en kısa sürede tamir edilmesi ve değiştirilmesi önemlidir. ANT markalı direksiyon kutusu seçenekleri için sayfamızı inceleyebilir ve uzun ömürlü, ekonomik ve güvenli direksiyon kutularını keşfedebilirsiniz. Direksiyon kutusu fiyatı bütçe dostu olduğundan, herkese hitap eder.

 

Direksiyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Aracınızı sürerken en küçük ayrıntılara dikkat etmek çok önemlidir. Hatta tespit edilmesi gereken bazı basit sorunlar olduğunda bu daha da önemlidir. Direksiyon kutusu, direksiyon simidinin hareketini tekerleklere iletmekten ve onları yönlendirmekten sorumludur. Bundan dolayı araba sürerken hissedilen herhangi bir fark hemen analiz edilmelidir.

 

Direksiyon kutusu, direksiyon simidinin hareketlerini tekerleklere aktarmaktan sorumlu birleşik bir parça ve dişli sisteminin parçası olan bir cihazdır. Bu ekipman, basınç altındaki sıvının iki bölmesinden birine girmesine izin vererek, sürücünün minimum çabası ile tekerleklerin dönmesine yardımcı olur.

 

Direksiyon kutusu, direksiyon simidinden gelen hareketi alan ve onu kolonlar aracılığıyla direksiyon simitlerine ileten, sistemin önemli bir elemanıdır. Arabanın hareket etmesi için direksiyon kutusunun tüm parçalarının tek bir sette bir araya gelmesi gerekir ve bu set dört parçadan oluşur. Bunlar:

 

  • ·         Direksiyon: Sürücü direksiyonu çevirdikçe aracın tekerlekleri hareket eder.
  • ·         Kremayer: Kremayer, dönme anında pinyondan gelen kuvveti yan tekerleklere aktaracaktır. Dişlerini birbirine bastırdığında tekerleklerin aksını çekerek arabanın yolunu sağa veya sola doğru takip etmesine sebebiyet verir.
  • ·         Hidrolik direksiyon: Aslında bütün direksiyon kutularında yer almıyor. Yeni araçlarda oldukça yaygın hale geldi, ancak hala tüm arabalarda bulunmuyor.
  • ·         Servo direksiyon: Servo direksiyon, gücü direksiyon simidinden alan bir parçadır. Bu yüzden sürücünün parçayı çevirmesi daha kolaydır. Bu da direksiyon simidini daha hafif ve daha güvenilir hale getirir.

    Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?

    Araçta direksiyon kutusu tamiri gerekip gerekmediğini tespit etmek için öncelikle arızanın varlığından emin olmak lazım. Direksiyon kutusu arızası anlaşılabilmesi için bazı testler uygulanabilir. Araç dururken ve motor çalışırken, aracınızın yönünü merkezileştirin ve ardından direksiyon simidinde kısa ve hafif hareketler yaparak direksiyon simidini yavaşça her iki yana çevirin. Bu hareketlerden hemen sonra tekerleklerdeki hareketi kontrol edin. Herhangi bir hata fark ederseniz; direksiyon kutusunun arızalandığı ortadadır.

     

    Direksiyon simidinde tekerlekleri döndürmeden sadece 5 derece hareket etmek tolere edilebilir. Bu testleri yaparken, direksiyon kutunuzun gevşek olup olmadığından emin olabilmeniz için tamirciniz tarafından bir değerlendirme yapılması gerekli ve önemlidir. Direksiyon kutusunu tamamlayan ve aracın direksiyon sisteminin bir parçası olan birkaç başka parçanın da olduğunu ve bunların da arabanızda sorun yaratabileceğini bilmek çok önemlidir.

     

    Direksiyon Kutusu Arızası Belirtileri Nelerdir?

    Direksiyonda bir arıza olup olmadığını anlamak için şu belirtilere odaklanmak gerekir:

     

  • ·         Araç sürüş halinde iken çeşitli seslerin duyulması: Daha keskin dönüşler yaptığınızda veya direksiyonu çevirdiğinizde ön tekerlekte ses duyarsanız. Hidrolik ve elektrikli direksiyonlu en modern modellerde bu manevralar yapılırken direksiyon simidi herhangi bir ses çıkarmaz. Manüel direksiyon, parçaların aşınması nedeniyle ses bile üretebilir. Bu sebeple kusur olmadığından emin olmak için kontrol etmekte fayda var.
  • ·         Direksiyonun sertleşmesi: Araçta direksiyon kutusu sorunları yaşandığında fark edilmesi gereken bir başka çok yaygın belirti, sert direksiyon simidi nedeniyle manevralar yapılırken zorlanma durumudur. Direksiyon simidi çok sertse ve manevra yapmakta zorlanıyorsanız, bu bir sorun olduğunun çok açık bir işaretidir.
  • ·         Direksiyonun titremesi: Sürüş halinde iken direksiyonun titremesi, direksiyon simidinde bir problem olduğunu gösterir.
  • ·         Direksiyon yanıtında gecikme: Direksiyon simidinde yapılan hareketlerin tepkisindeki yanlışlık veya gecikme, direksiyon kutusundaki oynamanın güçlü belirtileridir. Bu gecikme, hidrolik sistem bileşenlerinin aşınmasından veya direksiyon hidrolik ise sıvı sızıntılarından kaynaklanabilir.

    Direksiyon Kutusu Arızalı ise Ne Olur?

    Direksiyon kutusunda arıza oluşması, direksiyon simidinde boşluk yaratır. Günlük kullanılan bütün araçlarda kimi zaman ön takım arızaları ortaya çıkabilir. Bu arızalar arasında bulunan direksiyon kutusu arızası, ön ekipmandan sesler gelmesine neden olur. Bununla beraber, direksiyon kutusu arızasında direksiyonu çevirirken zorlanma durumu oluşabilir. Yani direksiyon sertleşebilir. Bu durum ise güvenli sürüş deneyimi elde etmenizi engeller. Ayrıca, direksiyon kutusundaki herhangi bir aşınma ya da arıza, direksiyonun toparlanmasını güç hale getirir.

     

    Direksiyon kutusunda sorunlar varsa ve tekerlekler yönlendirilemezse, hem araçta bulunanlar hem de yakındaki diğer araçlar için ciddi kazalar meydana gelebilir. Arabanın verebileceği en ufak işaretlere dikkat etmelisiniz.

     

    Direksiyon Kutusu Neden Bozulur?

    Araç sahiplerinin merak ettiği hususlardan bir diğeri de direksiyon kutusu neden bozulur sorusunun cevabıdır. Direksiyon kutusunun arızalanması birçok farklı faktörden kaynaklanır. Ancak, çoğunlukla araç bakımlarının düzenli olarak yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Rutin araç bakımı yapılmaz ise yağlama işlemi de yetersiz kalır. Bu ise direksiyon kutusunun yıpranmasına ve bir süre sonra arızalanmasına yol açar. Yağlama eksikliği aynı zamanda aşırı ısı ve sürtünmeye sebebiyet verir.

     

    ANT markalı direksiyon kutusu modelleriyle siz de güvenli sürüş deneyimi elde edebilir ve aracınızın performansını artırabilirsiniz.

    Direksiyon kutusu ve tüm Isuzu yedek parça modellerini sayfamızdan inceleyebilirsiniz.